Milyen gyakran fordul elő a trichinellózis?

Trichinella betegség. A trichinellózisról

Cikk feltöltve: Fotó: Pixabay A téli hónapok kedveznek a vadászatnak, egyben ez a hagyományos disznóvágások jellemző időszaka.

trichinosis tünetek diagnosztizálása emberben

A sertések és vaddisznók házi körülmények között történő feldolgozása azonban veszélyeket is rejthet, amelyekre érdemes odafigyelnünk az egészségünk megóvása érdekében. Trichinella betegség veszélyek egyike a trichinellózis izomférgességamellyel kapcsolatban a Nébih szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat. A Trichinella spiralis a házi helmint paraziták vadon élő sertéseket egyaránt megbetegítő parazita, amely a fertőzött állat nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsának pl.

aszcariasis kezelés az emberekben

Trichinella betegség élősködőről, valamint az általa terjesztett betegségről a Nébih honlapján  olvashatnak további részleteket. Magyarországon az utóbbi években ritkán fordult elő a betegség.

TRICHINOSIS -- TRICHINELLA SPIRALIS -- STRUCTURE -- LIFE CYCLE -- SYMPTOMS -- BY PHANINDRA GUPTA

A fokozott odafigyelés azonban továbbra is indokolt: Fontos tudni, hogy a trichinella betegség szánt házi sertések és vaddisznók húsvizsgálata során a vágóhidakon és a vadfeldolgozókban a hatósági állatorvosok trichinella-vizsgálat céljára minden állati testből mintát vesznek. Ezekből a létesítményekből kizárólag trichinella-negatív eredményű hús kerülhet ki.

giardiasis eozinofilek

A házi sertésvágások, valamint a vaddisznók otthoni, magáncélú feldolgozása során a trichinella-vizsgálat elvégeztetése csak ajánlott, mely közegészségügyi kockázatot hordoz magában.

Aki biztos akar lenni afelől, hogy a levágott sertés vagy a kilőtt vaddisznó izomféreggel nem fertőzött, kérheti a trichinella-vizsgálat elvégzését.

tinktúra a férgekből származó rókagombával

A parazita csak nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsok fogyasztásakor jelent veszélyt, mivel alapos sütés, főzés pl. Gondoljunk erre akkor is, amikor nyers húst kóstolgatunk, például a hurka vagy a kolbász ízesítésénél!

jo parazita gyogymod

A legfontosabb, hogy otthon is csak egészséges állatot szabad levágni, feldolgozni. Kérjük az állattartókat, hogy a trichinellózis és más járványos állatbetegségek terjedésének megakadályozása érdekében továbbra is fordítsanak kiemelt figyelmet az alapvető járványvédelmi és higiéniai intézkedések betartására, például a rágcsálómentes környezet fenntartására.

Kövessen minket Facebookon!

egy tabletta férgeknek egy darabban