Filarialis paraziták, 6 Ijesztő paraziták - A magazin - 2020

Ráncos paraziták. Hogyan működik a féregtabletta az emberekben

Támogass te is!

ráncos paraziták férgek cisztája lamblia

Fontos feladatot látnak el az elefántok ráncai: egy nemzetközi kutatócsoport szerint a látható ráncok alatt kis ráncos paraziták hálózata fut, amelyek a sár és víz tárolásában vesznek részt. Az afrikai elefántokról Loxodonta africana szívesen vesznek sár- és vízfürdőket, miközben ormányukkal fröcskölik magukat.

ráncos paraziták férgek vizsgálati naplója

Jókedvű unaloműzésnek tűnik, valójában azonban biológiai okok állnak a viselkedés hátterében. A fürdőzéssel elkerülik a túlhevülést is a Szaharától délre élő állatok. Ráadásul a sárfürdők védelmet jelentenek a paraziták és a napsugárzás ellen is.

ráncos paraziták bika szalagféreg kezelés

A sár pedig jobban tapad pinworms székrekedés elefántok barázdált bőrén. Az egymással összeköttetésben lévő, néhány milliméter széles, a látható ráncok alatt található hézagok segítségével az elefántok szer több vizet tudnak raktározni, mint ha sima lenne bőrük felülete.

Mik azok a lebegő foltok a szemed előtt?

Ehhez különböző forrásokból származó elefántbőrmintákat elemeztek, és arra az eredményre jutottak, hogy a barázdák a felhám epidermis úgynevezett fénylő rétegében stratum lucidum vannak. Ez azért különleges, mert élettelen anyagokban gyakori a fizikai szakadási minta, biológiai rendszerekben azonban nagyon ritka.

ráncos paraziták alternatív kezelés a paraziták és férgek számára

A kutatók számítógépes modellekkel arra jutottak, hogy a a szakadási csatornák a bőr folyamatos vastagodásával alakulnak ki. Az elméletet alátámasztja, hogy az újszülött borjaknak még nincsenek ilyen csatornáik.

ráncos paraziták szagot ad-e a hasnyálmirigy

Ráncos paraziták továbbra sincs magyarázat, hogy az afrikaival ellentétben az ázsiai elefántok miért nem rendelkeznek ilyen szakadási mintázatokkal.