Paradicsom szaga, Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kártevői?
Tartalom
A fertőzés először a leveleken jelentkezik, vizenyős, szürkés foltok formájában, majd kiterjed a levelekre is. A foltok végül barnára színeződnek, a levél elszárad.
A száron is elterjed a betegség, majd a bogyókra is kiterjed a fertőzés. A fertőzés jellemzően gyors tempóban zajlik le.
Uborkatermesztés
Különösen a biogazdaságokat veszélyezteti, hiszen ezek nem alkalmazhatják a konvencionális gombaölőket. Az ellenálló fajták a nagyüzemi gazdaságokban is lehetőséget adnak a vegyszerterhelés jelentős csökkentésére. És ami legalább ennyire fontos: ha nem permetezünk, akkor nem fokozzuk szekeciós nyomást a gombákra a kijuttatott vegyi anyagokkal szemben, így fékezhető a rezisztencia kialakulása az okszerűen alkalmazott készítményekre.
Más a helyzet a bakteriális betegségekkel. A paradicsom klavibakteres betegségének kórokozója például akár 5 évig is fertőzőképes marad a talajban, és innen, a gyökereken keresztül jut be az edénynyalábokba.
Ellene kizárólag egészséges, csávázott vetőmaggal és ellenálló fajtákkal lehet védekezni, minden más kezelés hatástalan. Vagyis egyetlen megoldás az ellenálló képesség bevitele nemesítéssel.
A harmadik nehezen kezelhető károsítócsoportot a vírusok képezik. Mint tudjuk, ezek ellen nem léteznek "gyógyszerek", egyedül a növény "immunrendszerében" bízhatunk. A gyakorlatban a vírusokat terjesztő paradicsom szaga pl.
A paradicsomnövénynek nemcsak számunkra van erős "szaga". Sok vadon élő paradicsomfaj kifejezetten erős anyagcseretermék-kiválasztással védekezik a rovarkártevőkkel szemben. Úgy gondolja, ezek a növények paradicsom szaga alapot adhatnak majd a további nemesítéshez, ami már az ízfokozásra koncentrálhat.
Korábban ez a munka legealább hat generációt igényelt volna" - teszi hozzá a kutatónő. Címlapkép: Getty Images.
Kapcsolódó kérdések: Paradicsom szaga Magyarország Miről árulkodik az erős szagú vizelet?