Nyálkaspórás (Myxozoa) halparaziták gazdaságosságának kisérletes és molekuláris vizsgálata

Myxozoan paraziták. Nyálkaspórások

Tartalom

  milyen gyógyszerek vannak férgeknek a férgek számára hogyan lehet megtisztítani a paraziták testét gyógyszerekkel

  A kutatási téma anyagi fedezetét biztosítja: NKFI NN A nyálkaspórások Myxozoa a halparaziták egy gazdaságilag jelentős, széleskörűen elterjedt és rendkívül érdekes csoportja. Egyes fajok súlyos elhullást okoznak a természetes élőhelyeken és az akvakultúrában egyaránt.

  Ilyen faj a pisztráng ivadékok kergekórját okozó Myxobolus cerebralis.

  féreghajto elado készítmény az ember szalagféregére

  Gazdasági károkozásuk ellenére, nincs olyan kidolgozott védekezési mód, ami hatékony lenne nyálkaspórások ellen. A cseh kutatókkal tervezett együttműködés keretében terápiás potenciállal rendelkező nyálkaspórás proteáz gátló gének azonosítását és jellemzését myxozoan paraziták ki célul.

  Genomikai, transzkriptomikai és proteomikai módszerek segítségével tervezzük egy kis és egy nagy virulenciájú nyálkaspórás faj szerin proteáz gátló fehérjéit szerpinjeit azonosítani, jellemezni és összehasonlítani.

  a helmintok megelőzése Segít e a méregtelenítés a marihuánát

  Arra számítunk, hogy alapvető ismereteket szerzünk a proteáz gátlók gazda-parazita kölcsönhatásban betöltött szerepéről. Terveink szerint a kiválasztott szerpinek proteomikai jellemzése lehetővé teszi azon myxozoan paraziták kiválasztását, amelyek alkalmas célpontjai lehetnek egy nyálkaspórások elleni kezelés kifejlesztésének, így az általuk okozott betegségek is kezelhetőek lehetnek majd a halgazdaságokban.