Megtermékenyített kerekes férgek - Kerekesférgek – Wikipédia

Megtermékenyített kerekesférgek, Kerekesférgek – Wikipédia, Megtermékenyített kerekes férgek

Ellenőrző kérdések a Földünkön körülbelülhazánkban mintegy fajuk ismert. A kerekesférgek az egész Földön elterjedtek. Többségük az édesvízi életterekben él, de a tengerekben is előfordulnak.

Kerekesférgek

Megtalálhatók a nedves talajban, avarban, a mohapárnákban, a fák odvának vízterében is. A fajok többsége szabadon élő, mások aljzathoz rögzültek, valódi paraziták ritkán találhatók közöttük.

Kedvező életfeltételek között gyakran igen nagy faj- és egyedszámban elszaporodhatnak.

 1. Kevesen gondolnák, hogy micsoda nyüzsgő életnek ad otthont egy pocsolya vagy akár a kerti tavacska is.
 2. Milyen hőmérsékleten meghalnak a férgek a húsban
 3. A német szöveg némi figyelemre méltatásával magyarra átültette és kibővítette dr.
 4. Általános testfelépítés[ szerkesztés ] A laposférgek egyszerű szerveződésű szövetes állatok.
 5. Állattan | Digitális Tankönyvtár

Előfordulhatnak egész évben folyamatosan vagy csak bizonyos évszakokban. Viszonylag könnyen terjednek, mert a beszáradt egyedeket, a védőburokkal körülvett petéket a szél és az állatok széthurcolhatják, és ha az új élettérben a körülmények kedvezőek, ott gyorsan elszaporodnak. Változatos élőhelyeiken elhalt szerves anyaggal, algákkal, gombákkal, baktériumokkal, kisebb egysejtűekkel táplálkoznak, ami nagymértékben hozzájárulhat a vizek természetes tisztulásához.

 • Megtermékenyített kerekes férgek, Laposférgek — Wikipédia Morfológia[ szerkesztés ] Testalkatuk változatos.
 • V. OSZTÁLY: KEREKESFÉRGEK (ROTATORIA) | Brehm: Állatok világa | Kézikönyvtár
 • Megtermékenyített kerekes férgek - Kerekesférgek – Wikipédia
 • Általános paraziták elleni gyógyszer
 • Kerekesférgek - Megtermékenyített kerekes férgek

A kerekesférgek a megtermékenyített kerekesférgek víziállatoknak, így például a halivadéknak is fontos táplálékát képezik. Így biztosítják az ivadék számára a jó minőségű táplálékot.

Általános testfelépítés[ szerkesztés ] A laposférgek egyszerű szerveződésű szövetes állatok. Fejlődésük a bélcsíra állapotban megrekedt, tehát ekto- és endodermájuk már kialakult, sőt már a mezoderma kezdeményei is fellelhetők bennük. Talajban élő férgek Testük soha nem szelvényezett, de a galandférgek teste különböző méretű ízekre tagolódik. A testüreg nélküli állatokhoz képest pl.

A kerekesférgek a legkisebb méretű többsejtűek. A legtöbb faj testhossza és mikrométer közé esik, de vannak ettől kisebbek 30—40 µm és nagyobbak 2 mm-ig is.

megtermékenyített kerekesférgek

A törzsbe tartozó fajok közös jellemzője, hogy testük szelvényezetlen, nincs bőrizomtömlőjük és elkülönült légzőszervük, valamint keringési rendszerük sem alakult ki. Jellegzetes tulajdonságuk az alakváltozás.

megtermékenyített kerekesférgek

A testüket felépítő sejtek száma állandó. Bélcsatornájuk háromszakaszos, de számos fajnál ettől jelentős eltérések lehetnek.

V. OSZTÁLY: KEREKESFÉRGEK (ROTATORIA)

Kiválasztószervük elővesécske típusú. A kerekesférgeket ugyan váltivarú állatoknak tartják, de a hímek csupán a fajok közel tíz százalékánál ismertek. Szinte mindig csak a nőstényekkel találkozhatunk ott is, ahol a hímek előfordulnak, mert a hímek többnyire csak a szaporodás rövid periódusában jelennek meg.

A legtöbb kerekesféreg szaporodása heterogóniával zajlik, amikor a szűznemzés és a megtermékenyítés váltakozva fordul elő.

A zooplankton | Sulinet Hírmagazin

Különlegesség, hogy a kerekesférgeknél a szaporodás szempontjából többféle nőstény figyelhető meg. A hímek testfelépítése jelentősen eltér a nőstényekétől, így a következőkben sorra kerülő alaktani és szervezettani jellemzés elsősorban a nőstényekre vonatkozik. A nagy fajszám és alakgazdagság azt jelentheti, hogy ez a csoport hosszú földtörténeti múltra tekint vissza.

Azonban kicsiny méretük és fosszilizálódásra alkalmatlan testük miatt törzsfejlődésüket megtermékenyített kerekesférgek sikerül nyomon követni.

Brehm: Az állatok világa / V. OSZTÁLY: KEREKESFÉRGEK (ROTATORIA)

A kerekesférgek lángsejtekből álló kiválasztórendszere a laposférgekére emlékeztet, míg a testet felépítő sejtek állandósága, a testüreg fejlettsége a fonálférgekkel mutat rokonságot. Néhány faj kifejlett egyedeinek testalakja egyes puhatestűek és gyűrűsférgek trochophora lárvájára emlékeztet. Ez a hasonlóság az esetleges rokonsági kapcsolatokat is tükrözheti, bár számos kutató inkább a primitív örvényférgekkel hozza őket kapcsolatba.

Testükön általában elkülöníthető a háti és hasi oldal.

megtermékenyített kerekesférgek

Kétoldalian részarányos testük alakja rendkívül változatos lehet. Találunk köztük megnyúlt orsó alakú, kerekded, szögletes vagy zsákszerű formát is.

V. OSZTÁLY: KEREKESFÉRGEK (ROTATORIA)

Kültakarójuk tegument hámrétege igen vékony, sejtjei szinciciális megtermékenyített kerekesférgek hypodermis alkotnak. Ennek felszíni rétegébe ágyazódva átlátszó, keratinszerű megtermékenyített kerekesférgek található, amely egyes strongyloidosis emberi fertőzés jellegzetes páncélzatot loricakülönböző nyúlványokat képez.

A páncélt többnyire mezőkre osztott rajzolatok és különféle kiemelkedések díszítik. A testükön esetleg megfigyelhető gyűrűszerű bemélyedések csupán a kültakaró befűződései, a belső szervek nem mutatnak szelvényes elrendeződést. Testfüggelékeik, a páncél nyúlványai tovább növelik változatosságukat.

Talajban élő férgek

Jellegzetes tulajdonságuk az egymást követő generációk során bekövetkező alakváltozás cyclomorphosis képessége, amelyet elsősorban a víz fizikai-kémiai paramétereinek megtermékenyített kerekesférgek idéz elő, ezért évszakos alaki különbségek is megfigyelhetők.

Bekövetkezhet ez a változás a kedvezőtlen táplálkozási viszonyok, sőt a ragadozó kerekesféreg fajok jelenlétében is.

Ilyenkor a megnövekedett hosszúságú testfüggelékek, a páncél nyúlványai többnyire megakadályozzák azt, hogy a ragadozó elnyelje a kisebb testű zsákmányszervezetet. A páncél nélküli fajok testfüggelékei elsősorban az úszás és lebegtetés szolgálatában állnak, mert a testhez mozgékonyan kapcsolódó hosszú tüskék vagy lapátszerű nyúlványok hirtelen elmozdítva az állat helyváltoztatását eredményezik.

 • Laposférgek Megtermékenyített kerekes férgek.
 • Brehm: Az állatok világa / V. OSZTÁLY: KEREKESFÉRGEK (ROTATORIA)
 • Kerekesférgek – Wikipédia, Megtermékenyített kerekes férgek
 • Hering kezelése a paraziták számára
 • Laposférgek – Wikipédia Megtermékenyített kerekes férgek

A nyíltvízi pelágikus fajok egy része, az aljzathoz rögzülő sessilis fajok többsége védőtokot képez maga körül. Ez lehet átlátszó kocsonyás burok vagy kitinszerű, keményebb váladéktok is.

megtermékenyített kerekesférgek