Navigációs menü

Gyurusfergek felepitese

Tartalom

  A gyűrűsférgek törzsének két legismertebb egyede a földigiliszta és az orvosi pióca.

  gyurusfergek felepitese hogyan lehet parazitákat kezelni

  Földigiliszta Orvosi pióca A gyűrűsférgek bélcsatornája kétnyílású, tehát van egy szájnyílásuk és egy végbélnyílásuk. Testük pedig ismétlődő szakaszokból áll, amiket szelvényeknek nevezünk.

  Most a földigiliszta és a pióca jellemzőivel fogunk megismerkedni! Kültakarójuk: A gyurusfergek felepitese bőre egyrétegű, és az izomrétegekkel együtt bőrizomtömlőt alkot. Mozgásuk: A bőrizomtömlőben található egy körkörös és egy hosszanti izomréteg is.

  gyurusfergek felepitese szén-dioxid szaga a szájból

  Ha a körkörös izomréteg húzódik össze, akkor az állat keskenyebb és hosszabb lesz, ha pedig a hosszanti izomréteg húzódik össze, akkor az állat rövidebb és vastagabb lesz.

  A gyűrűsférgek mozgását féregmozgásnak nevezzük. A piócák vérszívó élősködők Gyurusfergek felepitese A földigiliszták korhadékokkal és a földben levő szerves anyagokkal táplálkoznak.

  gyurusfergek felepitese egy személy számára tabletták férgek számára

  Nagyon hasznos állatok, ugyanis lazítják és keverik a talajt. Velük ellentétben a piócák vérszívó élősködők.

  Eszköztár: Gyűrűsférgek törzse A gyűrűsférgek a legismertebb férgek. Ebbe a törzsbe tartozik például a földigiliszta és a pióca. Első ránézésre is feltűnő tulajdonságuk, hogy testükismétlődő szakaszokra, vagyis szelvényekre tagolódik. A test felszínén, a kültakaróngyűrűszerű egységek követik egymást, és a belső szervek egy része is szelvényes elrendeződésű: a kiválasztószervek és az idegrendszer ilyen tagolódást mutat. A földigilisztatestének minden gyűrűje megfelel egy szelvénynek.

  Mindkét egyedre jellemző, hogy kétnyílású bélcsatornával rendelkeznek, amely 3 szakaszból áll: az előbélből, a középbélből és az utóbélből.

  Minden szakasznak más-más funkciója van. A bélcsatorna felépítése.

  Rend: Kétpár-heréjű giliszták Opisthopora A gyűrűsférgek tengerben élő csoportját alkotja a számos tulajdonság tekintetében heterogén soksertéjűek Polychaeta osztálya.