Kérdések a vastagbélrák leletről: a betegség osztályozása

Féregnyulvany daganat

Előzzük meg a vastagbélrákot!

A TNM rendszer és a vastagbélrák stádiumai

A vastagbélrák gyakori daganat, azonban az időben felismert esetek jól kezelhetők, gyógyíthatók. Mivel szűrés révén nagy biztonsággal megállapítható a tumor jelenléte, a megelőzés szempontjából a tünetmentes felismerésre kell törekedni — hívta fel a figyelmet az  Egészségesen a Hegyvidéken — Szabadegyetem februári előadásán dr.

Sike Róberta Budai Egészségközpont gasztroenterológusa, aki a betegség kezelésének lehetőségeiről is beszélt.

Vastagbéltükrözés altatásban

Egy sokak féregnyulvany daganat rettegett betegségről, a végbélrákról tartott előadást dr. A Budai Egészségközpont gasztroenterológusa a rendkívül gyakori daganatos elváltozással kapcsolatban a szűrések fontosságát hangsúlyozta, mint mondta, a még tünetmentes vastagbélrák jó eséllyel kezelhető.

Féregnyulvany daganat szakember a vastagbél anatómiájának bemutatásával kezdte ismertetőjét. A vastagbél colon az emésztő- vagy gyomor-bél- traktus utolsó szakaszát képezi. Tágabb értelemben magában foglalja a végbelet rektum is, körülbelül centiméter hosszú, átlagos féregnyulvany daganat 6 centiméter.

A vakbélgyulladás gyakorisága

Fordított U-alakban helyezkedik el a hasüregben. Kezdeti szakaszán, a jobb alsó hasfélben foglal helyet féregnyulvany daganat vakbél. Érdekesség, hogy a vakbélgyulladás valójában az itt található, kisujjnyi vastag, milliméter hosszú féregnyúlványt érinti.

Mit tehetünk a megelőzés és kiújulás ellen? A vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganatot nevezzük vastagbélráknak, orvosi szakkifejezéssel kolorektális ráknak colorectalis carcinoma. A daganat lassan fejlődik ki, és a modern féregnyulvany daganat terápiáknak köszönhetően korai stádiumában aránylag jól gyógyítható, ennek ellenére a késői felismerés miatt a vastagbélrák és végbélrák előfordulása az egész világon rohamosan nő. Magyarországon ez a növekedés kiugró: míg ötven évvel ezelőtt tizenöt megbetegedés jutott lakosra, napjainkban ez a szám ötvenkilenc.

Az iparilag fejlett országokban a természetes halálozási okok között a második helyen állnak a daganatos megbetegedések, ezeken belül a vastagbélrák colorectalis carcinoma — CRC a második féregnyulvany daganat. Szomorú tény, hogy egy húsz európai országra kiterjedő felmérés szerint Magyarországon a legmagasabb a megbetegedés incidenciája egy adott időtartam alatt újonnan féregnyulvany daganat esetek gyakoriságaés a vastagbélrák féregnyulvany daganat halálozási arány az Európai Unió országai közül hazánkban a legmagasabb, kétszer akkora, mint az uniós átlag.

Döntően az idősebb korosztály betegsége, az összes eset 90 százaléka az 50 év felettieket, az előfordulás csúcsa a 65—70 év felettieket érinti. Férfiaknál a nőkhöz képest mintegy öt-tíz évvel korábban jelentkezik. A betegség százaléka véletlenszerűen alakul ki, százaléka családi féregnyulvany daganat mutat, de nincs génszintű kapcsolat, míg százalékban örökletes. Amennyiben egy elsőfokú rokon érintett a vastagbélrákban, a betegség megjelenésének rizikója duplázódik, ha 50 év alatti vagy több rokon érintett, akkor többszöröződik a kockázat.

Kérdések a vastagbélrák leletről: a betegség osztályozása

Jó tudni, hogy a helyes féregnyulvany daganat nem előzi meg teljesen a vastagbélrák kialakulását, azonban mérsékli ennek valószínűségét. Kockázatnövelő a vörös húsok, az alkohol, valamint a telített zsírok fogyasztása, a magas kalóriabevitel, az elhízás, a dohányzás és a cukorbetegség. Előnyös a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend, az aktív életmód, a diétás rostok, a kalcium, a folsav, a szelén és a legújabb kutatások hatékony féreggyógyszer gyermekek számára az aszpirin bevitele.

Fokozott rizikót jelentenek a gyulladásos bélbetegségek, valamint a bélben az évek során kialakuló polipok, amelyek a normális hámsejtek hisztopatológiai és molekuláris hatásokra történő transzformációjának következményei.

jogorvoslatok minden féreg ellen

Ötvenéves korban az emberek harmadában megtalálhatók a polipok, később ezek száma jelentősen megnő, ami azért lényeges, mert a vastagbélrákos esetek túlnyomó többsége innen indul ki. A folyamat lassú, mintegy tíz-tizenöt év alatt zajlik le, a mutáció lehet öröklött, vagy az élet során szerzett.

férgek tüdőérdekei

A vastagbélrákot általában akkor ismerik fel, ha már panaszokat okoz. Ilyenek az érsérülések, a bélszűkület, a kitapinthatóság, a széklet rendjének megváltozása, az elégtelen kiürülés érzés, a hasi fájdalom, a görcsök és a hasi puffadás, a széklettel távozó vér, ami lehet látható, de akár mikroszkopikus is. Általános tünet az étvágytalanság, a fogyás és a hányinger, a lényeg azonban az, hogy szinte mindig két-három tünet jelentkezik egyszerre.

Ebben az esetben haladéktalanul orvoshoz féregnyulvany daganat fordulni.

Vakbél (coecum) rosszindulatú daganata, szövettan

Sajnos, az invazív rák kezelésében elkerülhetetlen a tumor sebészeti eltávolítása, aminek célja a bélműködés biztosítása, a bélelzáródás és más életveszélyes szövődmények megelőzése.

A műtét során az orvos arra törekszik, hogy elkerülje a stomakészítést, erre viszont nem mindig van lehetőség.

gyógyszer helminták számára

Általánosságban elmondható, hogy 45 év felett mindenkinek, míg fokozott rizikó estén már 40 éves kortól érdemes elvégeztetni a daganat kimutatására alkalmas vizsgálatokat!