Ismertetők

Fekete drotféreg. Védekezzünk a talajban élő lárvák ellen

Védekezzünk a talajban élő lárvák ellen | Bálint gazda kertről, növényekről

Az ellenük irányuló védekezésnek mindenekelőtt megelőző jellegűnek kell lennie, amely magába foglalja az elővetemény káros hatásainak, illetve a megelőző évek tapasztalatainak számbavételét.

Emellett egy a gazdasági kárküszöböt meghaladó kártevő jelenlét az integrált növényvédelem szellemében elvégzett kémiai védekezéseket is indokolttá teheti.

Ezen írás keretein belül mindenekelőtt a talajban fejlődő polifág fajokra, pontosabban azok lárváira, azok által kiváltott kártételekre kívánom felhívni a figyelmet. E károsítók a pajorok cserebogarak lárvái 1. Keszthelyi Sándor 2.

Mezei pattanóbogár

A kár a klasszikus értelembe vett kapás fekete drotféreg kukorica, napraforgó, cukorrépa esetében súlyosabb. A fekete drotféreg megrágásával a növények foltokban hervadnak, elpusztulnak 3. A pattanóbogarak tojásrakásra a kevésbé bolygatott, növényekkel fedett helyeket választják szívesen, de a jó szerves anyag és vízgazdálkodású területeken, így mezőségi vagy öntéstalajokon kártételükre fokozottan kell számítani.

A cserebogarak erdők, fasorok szomszédságában, humuszban gazdag, jól melegedő talajú területeket választanak tojásrakás céljából.

Védekezzünk a talajban élő lárvák ellen

A lerakott tojásokból kikelő lárvák a talaj nedvességállapotára és hőmérsékletének változásaira érzékenyen reagálnak, így a lárvák a talajban vízszintes és függőleges irányban egyaránt vándorolnak. Kártétel E lárvák kártétele miatt az első tünet a föld feletti növényi szervek egészséges állománytól elütő fejlődése, mely a kártétel előrehaladtával a növény pusztulásához vezet.

A lárvák gyökérgumós növényeken okozott kártétele következtében a termény minőségi romlása is bekövetkezik.

fekete drotféreg

Rágásuk utat nyit kórokozó gombák megtelepedésének. A drótférgek pattanóbogár lárvák kiemelt jelentőségű fajcsoport, melyek kártétele az utóbbi éveket figyelembe véve az ország több pontján jelentős káreseményeket váltott ki. E több éves fejlődésű fajok lárvái is a növények gyökereit rágják.

fekete drotféreg

Ennek következtében a növény föld feletti része sárgulni kezd, fekete drotféreg elszárad. Gabonában sárgulás, majd vezérhajtás elhalás következik be. Burgonyába, cukorrépába járatokat rágnak. Járatok fala később parásodik.

Lótetű Lótücsök Írtás Talaj Fertőtlenítésel Fedora Kft

A palántákat a talaj színe alatt elrágják, vagy kiodvasítják, így az kidől. Kárképük az állományban foltszerűen jelentkezik. Védekezés A fekete drotféreg kártevők megfékezésének első lépése azok jelenlétének pontos előrejelzése.

fekete drotféreg

fekete drotféreg Távelőrejelzésük a lárvák felmérésén alapszik, amely területi kvadrát alapján történhet talajmintavevővel, búzacsomós módszerrel, vagy a terület fóliatakarásával 4. A fóliatakarás elve, hogy a kihelyezett szintetikus anyag alatt a talaj előbb felmelegszik, így a felszín közeli rétegekbe vonuló pajorok száma könnyebben, hamarabb megítélhető. A védekezési küszöbérték 10 pajor négyzetméterenként.

Takács András A pattanóbogár imágók egyedszáma feromoncsapdával felmérhető 5. Lárváinak egyedszáma augusztusi fekete drotféreg felbecsülhető.

Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp.

Négyzetméterenként drótféreg már kárt okozhat. Keszthelyi Sándor Az ellenük irányuló védekezés elsőként agrotechnikai jellegű.

fekete drotféreg

Friss gyeptörésen értékes gazdasági növényt évig termeszteni nem célszerű. Erősen drótférges területen hüvelyesek vagy keresztes virágú növények termesztése javasolt.

A kártevõ talajlakó rovarok, és a védekezés lehetõségei

Abban az esetben, ha az egyedszám eléri a kártételi küszöböt a talajfertőtlenítés elkerülhetetlen. Nagyobb egyedszám esetén a talajfertőtlenítés mellett vetésváltásra is szükség van.

A polifág talajlakók fekete drotféreg a leghatékonyabb megoldás a kémiai védekezés. Természetesen ebben az esetben a védekezés elsősorban a lárvák ellen irányulhat, amely a talajba juttatott talajfertőtlenítők alkalmazásával, vagy a vetőmag csávázásával valósítható meg. Napjainkban három különböző hatóanyagú talajfertőtlenítő készítmény van forgalomban, melyek kivétel nélkül piretroidok.

E hatóanyagok a teflutrin, a lambda-cihalotrin és a cipermetrin. Közös sajátságuk kontakt hatáskifejésük.

22. család: Pattanóbogarak (Elateridae)

Így a növénybe nem szívódnak fel, viszont talajba kerülésüket követően, vízzel érintkezve gőzt fejlesztenek. A teflutrin hatóanyag gőztenziós sajátságai kifejezetten jók az egyéb talajfertőtlenítő hatóanyagokhoz képest.

  • Pinterest Google Nyomtatás Tavaszi ásás során számos nagyméretű lárvát figyelhetünk meg az ásóval felfordított talajban.
  • Teljes szövegű keresés
  • család: Pattanóbogarak (Elateridae) | Brehm: Állatok világa | Kézikönyvtár
  • Kerek férgek kezelése
  • A kártevõ talajlakó rovarok, és a védekezés lehetõségei Oldalszám: Védekezés Kártevők rovarok talajlakó Dr.

Fotostabilak, fekete drotféreg a kijuttatást követően akár három hétig is megőrizhetik. Vetéssel egy menetben és teljes felületű talajfertőtlenítő szerként alkalmazva is hatásosak. A diffúzornak köszönhetően a cipermetrin mikrogranulátumai nemcsak a magárok aljára kerülnek, hanem teljesen körbeveszik a magot, így jobb hatékonyságot képes biztosítani. Rendkívül elterjedt a teflutrin sorkezelés formájában — megfelelő granulátumszóróval — a vetéssel egy menetben történő használata.

A hatóanyagot tartalmazó mikrogranulátumot közvetlenül a mag mellé kell kijuttatni.

Mezei pattanóbogár – Wikipédia

Biztosítani kell a kiszórt granulátum talajjal történő teljes fedettségét. A fekete drotféreg szántóföldön és zárt termesztőberendezésekben egyaránt alkalmazható.

fekete drotféreg

A teflutrin az amerikai kukoricabogár Diabrotica v. További hatékony megoldás lehet a vetőmag inszekticides csávázása.

Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp. - PDF Free Download

E hatóanyagok a kontakt hatású teflutrin mellett a neonikotinoidok közé tartozó klotianidin, tiametoxam, imidakloprid és tiakloprid, valamint a dimaidok közé tartozó ciántraniliprol. E korábban széles körben alkalmazott, felszívódó készítmények felhasználásának jelentős korlátozását követően, napjainkban a zárt termesztőberendezéseken kívül a teflutrin mellett csupán a tiakloprid és a ciántraniliprol használható szántóföldeken. A tiakloprid kukoricában, míg a ciántraniliprol repcében bír felhasználási engedéllyel.