Megőrült hernyó: védelmezte a belőle kimászó parazitákat - Noizz

Darázs parazita, Egy parazita darázs segítheti a vegyszermentes rovarirtást

Újabb parazita állhat a növényvédelem szolgálatába

Twitter Messenger Borzalmas belegondolni, hogy egyes fajok úgy darázs parazita az darázs parazita során, hogy igazi mesterei lehessenek az élősködésnek. Van, aki egész életét a kiszemelt áldozata testében éli le, míg mások csak egy pár napig "bérelik" a testet.

darázs parazita jellemzik az aszcariasis bélfázisát

Csak, hogy belepetézzenek. Ilyen állat a parazita darázs, vagy latin nevén Cotesia glomerata, mely faj először ban, Észak-Amerikában bukkant fel.

Így nyírják ki a hangyákat a parazita darazsak

Ez a viszonylag apró teremtés nagy gaztetteket hajt végre élete során. Gyanútlan hernyókba főleg káposzta hernyókba pumpálja petéit, hogy a lárvái biztonságban ki tudjanak fejlődni. Miután belepetézett szerencsétlen áldozatába, a hernyó kb.

És mindeközben egyre növekszik - mert a lárvák gyengeség izzad rossz leheletet egyre nagyobbak benne. A bőre alatt lapulnak meg a parazita darázs rizsméretű lárvái.

Parazitoid

Persze együtt már több mint a harmadát ki tudják tenni a hernyó súlyának! A lárvák ahogy növekszenek igyekeznek minél kevesebb kárt okozni a gazdatestben.

  1. A kutya-cica épp úgy hazaviheti a kórt, mint a gyerek az oviból Ecuador erdeiben épp zombi-apokalipszis tombol: pókok hagyják el kolóniáikat, hogy különös selyemgubókat építsenek, majd munkájuk végeztével elpusztuljanak — írja az  IFLScience.
  2. Emiatt nem tudjuk közvetlenül ellenőrizni, hogy a szócikkben szereplő állítások helytállóak-e.
  3. Ez a darázsfaj zombivá változtatja áldozatait | hu
  4. Újabb parazita állhat a növényvédelem szolgálatába Tóth-Gál Enikő fordítása
  5. Támogass te is!

A hernyó szerveit egyáltalán nem bántják, miközben lakomáznak a véréből. Ám ez a fegyverszünet nem tart sokáig.

darázs parazita hogyan lehet kiüríteni a férgeket a gyermekekben

Pár napon belül ugyanis teljes nagyságukat elérik, amikor akcióba lendülnek. Igaz, hogy az elmúlt két hétben a hernyó megvédte őket, de most már feleslegessé vált.

National Geographic Magyarország Vegyszerek használata nélkül nyújthat segítséget a mezőgazdaságban egy darázsfaj, mely a káposztafélék egy súlyos kártevőjének létszámát szabályozza. A darázs nősténye balra és hímje jobbra Forrás: Entomologia Experimentalis et Applicata A káposztaféléken gyakori, ám nemkívánatos vendég a káposztabolha nevű bogárfaj, amely tömeges jelenlétével hatalmas károkat tud okozni, annak ellenére, hogy maga a bogár egészen aprócska.

Hogy beteljesítsék életciklusuk következő fokozatát, ki kell törniük a hernyó testéből. De nyugi, miközben ezt csinálják olyan kémiai anyagokat bocsájtanak ki, amik megbénítják a hernyót. Tehát lényegében a lárvák kirágják magukat a testéből, ő pedig csak tehetetlenül tűri.

darázs parazita kerekféreg és kezelési módszerek

Amint kijutnak, a lárvák selymet szőnek maguk köré, hogy abban a gubóban tudják elérni kifejlett formájukat. Ám a parazita darazsak nem bírnak a vérükkel, ugyanaz a faj simán célpontjának választhatja ezeket a kis begubózott genyókat is. De a megsebzett hernyó segít nekik átvészelni ezt a rizikós időszakot.

  • Darázs paraziták Parazitoid
  • Mit hívnak a férgek, ha

Egy hernyó normális esetben csak saját magának készít selyemgubót. Ám ilyenkor mintegy plusz védelemként ráhelyezi arra a féregcsomóra, ami nem sokkal előtte még a testéből falatozott. A tudósok úgy gondolják, hogy az a darázs-vírus, ami megfertőzte őt hetekkel korábban befolyásolja a hernyó agyát is, ezért viselkedik így.

Még meg is védi őket!

darázs parazita gyomor bél traktus kezelése parazitákkal szemben

Sokkal agresszívabbá válik a darázsméregtől, mintegy testőrként vigyáz darázs parazita szakadatlanul. Aztán éhen hal.

darázs parazita milyen típusú férgek vannak az emberben, ha

Sajnos nem mindennek lehet szép vége, ám nyugtasson a tudat, hogy a világon szinte mindenhol él. Ja, bocs: ez ne nyugtasson. Itt a videó, melyet a National Geographic készített:.