Betűméret:

Csontevo féreg.

Tartalom

  Különleges képességgel rendelkeznek az aprócska csontevő férgek, amelyek a tenger mélyén található bálnacsontvázakat és más csontokat egyaránt használják lakhelynek és tápláléknak: savat bocsátanak ki, így oldják fel a csontokat.

  csontevo féreg cum scapi de viermi intestinali

  Sok mindent megtudtunk róluk az elmúlt tíz évben, ám az egyik legérdekesebb kérdés maradt, hogy miként hatolnak be a csontba, és hogyan veszik fel a tápanyagokat" — magyarázta Sigrid Katz kutatásvezető, az amerikai Scripps Oceanográfiai Intézet és a Kaliforniai Giardiasis átviteli mód San Diegó-i intézményének munkatársa. Az Osedax nemzetségbe tartozó férgeket, amelyek hossza centiméter, ben fedezték fel bálnatetemeken.

  Ez a féregcsalád meglepő helyeken lelhető fel, rokonaik a tengerek szélsőségesen forró és savas hidrotermális árkaiban is megélnek.

  csontevo féreg ha valaki megfertőződik a féreg petesejtjeivel, amikor

  Az Osedax féregnek nincs szájnyílása és bélrendszere, a tápanyagaként szolgáló csont megemésztését a velük társult baktériumok segítik. Azt már korábban is csontevo féreg a kutatók, hogy ezek a férgek és baktériumaik a számukra lakhelyet nyújtó csontban lévő kollagént csontevo féreg zsírt fogyasztják el.

  Az azonban rejtély csontevo féreg, hogy a férgek miként képesek behatolni a csontba, hogy hozzáférjenek táplálékukhoz.

  csontevo féreg népi gyógyszer a belek megtisztítására a parazitáktól

  Testük egyik része féregszerű, másik része pedig leginkább egy gyökérre hasonlít: ez utóbbi jut be a csontba, holott nincs olyan része, amely képessé tenné a mechanikus behatolásra, a csont átfúrására.

  A szakemberek ezért a kémiai behatolás, a feloldás jeleit keresték, és a féreg különféle szöveteiben savat kiválasztó enzimek után kutattak.

  csontevo féreg bél paraziták jeges 10

  Megállapították, hogy egyfajta enzim, egy protonpumpa bőségesen megtalálható a féreg gyökereiben.